Blog: Hoe maak je natuurlijke zeep met Het Zeeplokaal – CuKi-Amsterdam

Blog: Hoe maak je natuurlijke zeep met Het Zeeplokaal


Duurzaamheid is het codewoord van het afgelopen jaar en zal ook de komende jaren nog een belangrijke rol spelen in ons leven. Back to basic, back to nature. En wat is er nou natuurlijker dan die plastic flessen te vermijden en weer terug te gaan naar het vertrouwde stuk zeep. Wij zijn voor! Daarom verkopen wij met veel liefde en plezier de producten van Het Zeeplokaal. Een heel tof jong en gedreven bedrijf die met ontzettend veel gevoel voor kwaliteit natuurlijke zepen maken in hun eigen atelier. 
All images: Zeeplokaal-  https://www.instagram.com/zeeplokaal/
Blog: Een kijkje in de keuken van het Zeeplokaal

Wat is natuurlijke zeep?

Dit is altijd een leuk topic, want wat is nou “natuurlijk”? Uiteindelijk vindt alles uiteindelijk zijn oorsprong in de aarde, even heel kort door de bocht gezegd. Wij maken onderscheid tussen synthetische ingrediënten en plantaardige ingrediënten in het blokje zeep.

Zepen van het Zeeplokaal voldoen aan de volgende pijlers; voor ons de definitie van natuurlijke producten:

 • Het gebruik van grondstoffen die niet of nauwelijks zijn bewerkt
 • Het gebruik van grondstoffen die uit planten en bomen komen; dus geen synthetische grondstoffen in het eindproduct
Door de zeepmethode van het Zeeplokaal blijven er alleen ingrediënten over die daadwerkelijk goed zijn voor de huid en geen schadelijke werking hebben. Het verzepingsproces zorgt voor de conservering en dat de zeep heel lang mee gaat. Dit maakt het een heel puur product: er worden geen conserveringsmiddelen of schuim verbeteraars aan toegevoegd omdat het simpelweg niet nodig is.

  Blog: Een kijkje in de keuken van het Zeeplokaal

  Wat is het Zeeplokaal?

  Het Zeeplokaal is een duurzaam Nederlands bedrijf dat haar eigen zeep produceert. Eind 2017 is het bedrijf ontstaan door een persoonlijke zoektocht naar fijnere doucheproducten van eigenaresse Thijske. Ze was al enige tijd bezig met het verminderen van haar plasticgebruik. Bijvoorbeeld door meer te hergebruiken en meer tweedehands te kopen. Maar ze was zich eigenlijk nog niet bewust van de ingrediënten van een gemiddelde shampoo of douchegel. Totdat Thijske op een dag onder de rode uitslag zat. Dit bleek te komen door een in de haast meegenomen budget douchegel. Het grote uitvogelen begon!

  Het is erg lastig om te zien wat er allemaal in zeep of douchegel zit. Dat moest anders kunnen vond Thijske. Al vrij snel kwam ze uit bij het “ouderwetse” blok zeep en was direct fan. Ze begon te experimenten, met een cakeblik welteverstaan. Na ruim een jaar experimenteren was het Zeeplokaal live. Inmiddels is het cakeblik verruilt door vele mallen waarin de zeep wordt gegoten.

  Blog: Een kijkje in de keuken van het Zeeplokaal    Blog: Een kijkje in de keuken van het Zeeplokaal    Blog: Een kijkje in de keuken van het Zeeplokaal  

  Hoe maak je zeep?

  Zeep maken is scheikunde! Om zeep te maken heb je vetten nodig. De vetten moeten worden verzeept. Om tot het eindproduct te komen heb je nodig: een grote pan, een mixer, oliën, loog en extra smaakmakers. Het Zeeplokaal gebruikt alleen plantaardige en vaak biologisch geproduceerde vetten, bijvoorbeeld biologische kokosolie of olijfolie.

  Zodra de olie is verzeept, vormt het een solide blok vormen waarmee je je kunt reinigen. Maar hoe doe je dat nou? Voor het verzepen moet je loog aan de vetten toevoegen. Loog is een soort zuur; hier komt het stukje scheikunde dus om de hoek kijken! Loog zorgt ervoor dat de oliën verzepen. Wanneer beide ingrediënten op de juiste temperatuur zijn, voeg je ze in een grote pan samen.

  Met een handmixer maak je van deze brei een gladde massa. Zie je het voor je! Dit is pas handwerk!  Dit is ook het moment dat je etherische oliën, klei en andere fijne natuurlijke ingrediënten toevoegt. Als laatste stap vullen we de zeepmallen met de vloeibare massa.

  Blog: Een kijkje in de keuken van het Zeeplokaal

  Rijpingstijd van zeep

  Enkele dagen na het volgieten van de zeepmallen, haal je de zeepstaven los en leg je ze op de werkbank. De staven snijd je in stukken of brokken. Maar nu is het nog niet klaar, het echte wachten begint pas. De rijpingstijd van zeep is vier tot zes weken. In deze periode harden de zepen uit, zodat een zeep lang meegaat. Het overtollige water verdampt samen met de loog. Dit zit dus niet in het eindproduct. De zeep van Het Zeeplokaal wordt standaard overvet, dit betekent dat er naar verhouding meer plantaardige oliën in de zeep zitten, dan loog kan verzepen. Dit is belangrijk omdat het zo de huid verzorgt en niet uitdroogt.

  Blog: Een kijkje in de keuken van het Zeeplokaal

   


  Laat een reactie achter


  Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd