Hoe verpot ik mijn kamerplant? | CuKi Online – CuKi-Amsterdam

Hoe verpot ik mijn kamerplant?


Kan jouw plant wel wat ruimte gebruiken? Je hebt misschien een tijdje geleden een nieuwe plant gekocht, en hij is erg gegroeid! Dan kan het tijd zijn voor een grotere pot. Maar hoe moet je nou een plant verpotten? Wij helpen je een handje verder in dit blog, goodluck!

Hoe verpot ik mijn kamerplant? - CuKi Amsterdam

Hoe zie ik dat ik mijn plant moet verpotten?

Er zijn meerdere tekenen dat een plant meer ruimte nodig heeft. Houd er allereerst rekening mee dat een plant iedere 1 a 2 jaar een grotere pot nodig heeft. Los van deze tijdsindicatie, zijn er ook een aantal zichtbare tekenen dat de plant te klein woont. Allereerst zie je het aan de wortels. Groeien en veel wortels uit de binnenpot? Haal dan de plant eens uit de pot - zie je meer wortels dan potgrond? Start dan met verpotten. Geef je de plant goed water, en staat hij op een goede plek - maar zijn de bladeren geel of gaan ze snel hangen? Dan is de kans groot dat er niet genoeg potgrond is om de plant goed te voeden, er zijn teveel wortels voor de maat van de pot! Ook nu kun je starten met verpotten.

Hoe verpot ik mijn kamerplant?   Hoe verpot ik mijn kamerplant?- CuKi Amsterdam   
Hoe verpot ik mijn kamerplant?-CuKi Amsterdam

Wanneer verpotten?

Een kamerplant verpotten kan het beste in het voorjaar. De kamerplant krijgt tijdens het voorjaar meer energie door de toenemende temperatuur en lichtintensiteit. Hierdoor vormt de kamerplant snel nieuwe wortels en herstellen beschadigde wortels sneller . Heb je een kamerplant in de winter aangeschaft en wil je toch de plant gelijk verpotten?  Wees dan iets voorzichtiger met de wortels en zet de pot daarna op een lichte plek. Het verpotten van bloeiende planten kan het beste na de bloeiperiode. Het verpotten tijdens het bloeien kan leiden tot een verkorte bloeiperiode.

 

 

Verpotten in 7 stappen

  1. Kies een sierpot of kweekpot (met of zonder drainage gat), deze moet  maximaal 20% groter zijn dan je huidige pot. 

  2. Heb je een pot met drainage gat gekocht? Plaats eventueel grind, kleikorrels of potscherven op de bodem. Dit voorkomt het verstoppen van het drainage gat. 

  3. Plaats een laag verse potgrond op de bodem. Voor de meeste van de kamerplanten is normale potgrond prima. 

  4. Verwijder de oude kweekpot door voorzichtig in de pot te knijpen. Er ontstaat zo meer ruimte in de pot en je kunt de plant er makkelijker uittrekken. Lukt dit niet? Dan zitten er mogelijk heel veel wortels in de pot. Knip voorzichtig de kweekpot in en probeer rustig de plant eruit te trekken. 

  5. Verwijder wat oude aarde om de wortels heen. 

  6. Zet de kamerplant in het midden van de nieuwe pot.

  7. Vul de sierpot met verse aarde. Add some water to secure the plant in the soil 

Watch this video by Howdini which takes you through the steps.

Ben je klaar met het verpotten? Dan is het nu tijd om jouw interieur een nieuwe look te geven! Bekijk hieronder een greep uit onze binnenpotten. In de winkel hebben we een nog grotere collectie, dus kom vooral een kijkje nemen!

 

 

Check out our Instagram for more tips and tricks 


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd