How to make a terrarium at home: Cuki-Amsterdam – CuKi-Amsterdam

Hoe maak je een terrarium?


By Savannah Acutt and Marije Tigchelaar

                                           

Wil jij ookk zo graag een tuin maar heb je niet genoeg buitenruimte om dit te doen? Vind je het fascinerend hoe een op zichzelf staand ecosysteem werkt? Je kunt dit alles in jouw eigen huis realiseren door een kleine wereld in een glazen pot te maken. Dit heet een terrarium. In dit blog leggen we in 5 stappen uit hoe je een terrarium maakt en wat je nodig hebt.

Wat is een terrarium eigenlijk?

Een terrarium (meervoud: terraria of terrariums) is een gemaakte leefomgeving, afgesloten van invloeden bij buitenaf. Meestal is dit een glazen pot, met daarin aarde en planten (en dieren). Het maken van een terrarium is een trend geworden tegenwoordig meer een verzamelnaam van zichtbare ecosferen. Zo zijn er in de brede term ook open terraria mogelijk, of kun je een terrarium maken in andere glazen voorwerpen. 

Benodigde materialen

 1. Een glazen pot, vaas, fancy box of een ander item dat je mooi vindt
 2. Steentjes, keien en zand
 3. Actieve koolstof  
 4. Potgrond voor de planten die je gaat gebruiken. Houd de blog in de gaten voor meer informatie over de juiste potgrond!  
 5. Mos
 6. Stokjes of andere decoratieve items (optioneel)
 7. Kleine planten uit dezelfde leefomgeving
 8. Een schepje, lepel, pincep of ander klein materiaal
 9. Tuinschaartje
 10. Handschoenen

Voorbeelden van benodigdheden voor een terrarium

          

Verschillende soorten mos

     

           

Zo maak je een terrarium - stap voor stap

Watch this video by Giddy up workshop on how to make a terrarium

Stap 1 Begin met de sedimentlagen

Om zeker te zijn dat het water in jouw terrarium goed kan weglopen, zorg je voor verschillende lagen. Hierbij leg je als eerste een laag hydrokorrels, en daarna een laag kiezels. Het is belangrijk dat de potgrond niet te lang nat blijft om zo wortelrot te voorkomen. Deze sedimentlagen helpen daarbij. De hoogte van deze lagen zijn afhankelijk van de hoogte van de pot, maar gemiddeld 1 a 2 cm hoog.

Stap 2 Voeg de actieve koolstof toe

Strooi een klein laagje actieve koolstof bovenop de kiezels. Net genoeg zodat alle steentjes bedekt zijn. Deze koolstof zorgt ervoor dat ongewenste bacteriën en schimmels geen kans krijgen en houden het water zuiver. 

Stap 3 Voeg de potgrond toe

Weet je niet precies welke potgrond je nodig hebt? Lees dan onze blog over potgrond. Voor de meeste planten kun je universele potgrond gebruiken.  Voeg een grote laag potgrond toe. Zo kunnen de planten goed groeien in de potgrond. De wortels moeten de ruimte hebben om een stukje door te groeien. Deze moeten dus volledig in de grond staan. 

Stap 4 Plaats de groene vrienden in de pot

Have a look below to see what plants go best in terrariums.

Schuif de planten uit de plastic kweekpot. Zitten ze erg vast? Knijp dan een beetje in de zijkant van de pot en trek de planten er zachtjes uit. Haal zoveel mogelijk van de potgrond tussen de wortels vandaan. Is de plant te groot? Trek dan de wortels zachtjes uit elkaar totdat je een groot/klein genoeg stekje hebt. Hele lange wortels kun je afknippen.

Maak een klein kuiltje in de potgrond in jouw terrarium. Gebruik hiervoor je handen of een lepel. Zorg ervoor dat de kuil niet te dicht tegen de zijkant van de pot aan staat. De wortels hebben de ruimte nodig om te groeien. Zet de plant op zijn plek en druk aan met verse potgrond. Zet je veel kleine planten dicht bij elkaar? Wacht dan met opvullen met potgrond totdat je alle planten in jouw terrarium hebt gezet. 

Welke planten zijn het beste voor een terrarium?

In onze winkel in Amsterdam hebben we een grote selectie planten die goed te gebruiken zijn voor een terrarium. Hieronder een aantal voorbeelden

Planten voor een open terrarium

 1. Cacti
 2. Vetplanten
 3. Peperomia
 4. Airplants / Tillandsia

Planten voor een gesloten terrarium

 1. Fittonia
 2. Varen
 3. Graslelie
 4. Pilea Involucrata
 5. Begonia
 6. Aurea

Stap 5 Voeg accessoires en water toe

Nu dat je alle planten in jouw meesterwerk hebt geplaatst, kun je mos en keien toevoegen om een mooi landschap te creëeren. Dit zorgt ook voor een goed vochtgehalte en toegevoegde mineralen. Maak je een terrarium met kinderne? Voeg dan bijvoorbeeld leuke poppetjes of dinausauriërs toe om er een levende fantasie van te maken.

Voeg als laatste water toe. Om de planten goed te voeden start je met een een beetje basisvocht. Veeg dan de binnenkant van het glas schoon, zodat je een mooi zicht hebt op de planten. 

Onderhoud terrarium

Open terrarium: de planten houden van een droge maar zonnige omgeving. Dit terrarium is open zodat er geen vocht in blijft hangen als je het op een zonnige plek zet. Zorg er wel voor dat je de planten ongeveer 1x in de 10 dagen goed met water besproeit.

Gesloten terrarium: deze planten houden van een iets donkerdere maar vochtige omgeving. Het licht en de warmte op de glazen pot zorgt voor condens vorming aan de binnenkant, wat langs het glas de aarde in stroomt. Als het terrarium op de goede plek staat, hoef je dus ook geen water te geven. In de werkelijkheid is dit niet altijd het geval. Houd daarom jouw terrarium goed in de gaten. Zie je veel condens? Haal dan de dop van de pot om een beetje extra lucht te geven. Zie je dat de potgrond erg droog en korrelig wordt? Spuit dan af en toe een beetje water bij om zo extra voeding te geven aan de dorstige planten.

Heb je vragen, stuur dan vooral een berichtje of laat een comment achter!
Liefs CuKi

Your Terrarium Kit Available now 

 

 

 Click here to check out more interior and plant styling tips  
// ]]>

Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd