Mijn passie voor planten: Robin Greefhorst - Studio Bloei – CuKi-Amsterdam

Mijn passie voor planten: Robin Greefhorst - Studio Bloei


In deze blog legt Robin Greefhorst van Studio Bloei aan je uit waar haar passie voor planten vandaan komt. We zien allemaal de foto's voorbij komen op Instagram en Pinterest, maar hoe doen ze dat nou? Aan het einde van dit artikel geeft Robin je een aantal fijne tips!

Waarom is goede zorg voor je planten zo belangrijk?
Planten, net zoals alles eigenlijk, hebben een goede en juiste verzorging nodig. Toen ik mijn eerste planten in huis haalde, had ik nog geen idee welke verzorging ze nodig hadden. Ik ging ervanuit dat elke plant wel hetzelfde nodig zou hebben. Ik leerde al snel dat dit anders was. Elke plant, heeft een
andere verzorging nodig. Dit heeft te maken met het feit dat er fotosynthese plaats vindt, kort samengevat betekent dit dat licht en water de plant voeden. Hoe een individuele plant licht opneemt heeft te maken met de verschillende eigenschappen van een plant. Een klein voorbeeld; planten met dunne, lichtgroene bladeren hebben meer water en licht nodig dan planten met dikke dondergroene bladeren. Dit principe ben ik gaan onderzoeken en ik weet nu inmiddels van alle planten in huis wat voor soort verzorging ze nodig hebben. Eigenlijk komt het erop neer dat je met vallen en opstaan, precies komt te weten wat je planten nodig hebben. Het is natuurlijk heel leuk om elk seizoen een
nieuwe plant te kopen, maar het is nog veel leuker om een klein plantje uit te zien groeien tot een sterke volwassen plant. Voor mij staat dit ook symbool voor persoonlijke groei. Weten wat goed voor je is (en ook voor je plantjes natuurlijk) zorgt ervoor dat je kan groeien. 3 kernwoorden zijn hierin; aandacht, tijd en liefde.

Waarom zou ik starten met kamerplanten?
Omdat het natuurlijk hartstikke leuk is om met planten bezig te zijn. Naast het feit dat het ook nog eens heel gezellig in je huis staat. Een huis zonder planten is in mijn opzicht, kaal en niet gezellig. Maar dat zegt natuurlijk elke planten-freak. Wat het voor mij zo leuk maakt om planten in huis te hebben, is het feit dat elke plant weer een nieuwe toevoeging brengt aan het interieur. Je kan echt
elke kant op. Heb je een saai hoekje waar niet zoveel gebeurd? Zet er een gezellige plant neer en het is opgelost. Daarnaast is het ook heel leerzaam om planten in huis te hebben. Zoals ik net al aangaf, heeft elke plant weer een andere gebruiksaanwijzing. Dus je leert ook nog eens heel veel over een
bepaalde plant en je zal hem zien groeien. En sommige planten gaan ook nog eens bloeien, helemaal leuk! Laat je niet teveel afschikken hoor, want veel planten lijken ook wel een beetje op elkaar en kan je dus weer hetzelfde verzorgen. Het gaat erom dat je in grote lijnen weet wat de plant nodig
heeft. Werkt iets niet en zie je dat de plant wat anders nodig heeft? Misschien gaat ie op een andere plek beter groeien of geef je teveel water. Al doende leert men!

Pilea Urban Jungle CuKi
Waar begin ik?
Wanneer mensen aan mij vragen welke plant ze moeten nemen stel ik ze eigenlijk altijd 1 vraag. “Waar wil je de plant neerzetten?” Het is namelijk belangrijk dat de plant op het juiste plekje komt te staan. Een plant die veel licht nodig heeft, zou bijvoorbeeld niet goed groeien in een donker hoekje.
Sommige planten zijn misschien wel heel mooi, maar als ie na 3 maanden toch niet zo happy is, is het best zonde van de mooie plant. Denk dus altijd goed na waar je de plant wil neerzetten en vraag dan advies aan degene in de winkel waar je de plant wilt kopen of doe onderzoek op internet. Heb je nog
weinig ervaring met planten, maar vind je het wel heel leuk om er een 1 of meerdere te kopen? Kies dan voor makkelijke kamerplanten. Een paar voorbeelden zijn; de graslelie, het pannenkoekenplantje, de zaza-plant of een sanseveria. De twee eerste doen het goed op een lichte plek en de laatste twee mogen best wat donkerder staan.

Tips:
- Kies eerst een plek uit in je huis en koop dan pas de plant.
- Heb je nog weinig ervaring, ga dan voor makkelijke planten. Bijvoorbeeld een graslelie, pannenkoekenplant, zaza-plant of sanseveria.
- Ga na hoe de plant eruit ziet en bepaal dan in grote lijnen de verzorging. Een plant met lichtgroene, dunne bladeren heeft vaak meer water nodig. Een plant met donkergroene, dikke bladeren vaak wat minder.
- Zorg ervoor dat je planten het overtollige water goed kwijt kunnen. Anders kunnen ze last krijgen van wortelrot. Dit kan je doen door ervoor te zorgen dat de plant in een binnen pot staat, zodat je de plant in z’n geheel uit de buiten pot kan halen om te checken of er water in staat.
- Verpot je planten af en toe, 1 keer in de 2 jaar is voldoende. De wortels van planten groeien natuurlijk gewoon door en op een gegeven moment zal er weinig aarde meer overblijven. Door nieuwe aarde en dus nieuwe voeding zal de plant weer lekker door kunnen groeien. Een pot van 10-20% groter is voldoende.

Wil je nog meer tips, en de gelegenheid om al je vragen direct aan Robin te stellen? Geef je dan op voor onze workshop Kamerplanten 101. 

 

 


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd