Plantentip: Wat te doen met de zon!? – CuKi-Amsterdam

Plantentip: Wat te doen met de zon!?


De belangrijkste tip die we jou kunnen geven is: zet een plant niet zomaar op een plek omdat je die plant mooi vindt op die plek. Kijk naar de omstandigheden van die locatie, en zoek daar een mooie plant bij uit die van die omstandigheden houdt. Of koop een mooie plant en vindt een locatie die de juiste omstandigheden voor die plant biedt.

plantentip wat is de beste plek voor mijn plantVaak overleven planten niet omdat we ze niet goed verzorgen. Duh. Lijkt een open deur. Iemand met een zonne-allergie raad je ook niet aan om zonder zonnebrand te gaan bakken op het strand. Maar waarom zetten we dan vaak wel schaduwplanten op de vensterbank, en kijken we er dan van op als ze volledig verbranden?   Daarom in deze blog een aantal tips hoe je kunt bepalen hoeveel licht een plant op verschillende plekken in jouw huis krijgt.

De zon!
Licht is super belangrijk voor de overleving van de plant. Planten halen hun voeding voor een groot gedeelte uit fotosynthese en iedere plant heeft dus wel een bepaalde mate van licht nodig. Maar dat betekent niet dat iedere plant de hele dag in het zonlicht moet staan. Aan de hand van de zon kun je bepalen hoeveel licht er binnen komt in jouw huis.

Waar drink jij in de ochtend een kopje koffie in de zon?
Zit jij s ochtends vooral op je balkon achter in de zon – dan staat de achterkant plantentip cuki zon licht monsteravan jouw huis op het Oosten. Dan zul je waarschijnlijk aan het einde van de dag de zon op de voorkant van het huis hebben, de zon gaat onder in het Westen. Door dit in gedachte te houden, kun je bepalen in welke richting jouw huis staat. In dit geval heb je aan beide kanten niet de hele dag zon, en kunnen veel planten in jouw vensterbank overleven. Deze planten overleven goed in een raam op het Oosten en op het Westen: Denk bijvoorbeeld aan een Monstera Delisciosa (gatenplant), Philodendron, Scindapsus, Ficus,

Heb je de hele dag op een raam de zon staan? Dan staat die op het Zuiden en er zijn maar weinig planten die dat echt fijn vinden. Zorg in dat geval voor een lichte verduistering op de ramen, of zet de planten een paar meter de kamer in. Planten die wel van veel zon houden, zijn planten die ook in de woestijn goed kunnen overlegen – denk aan een Cactus, een Aloe Vera, Echeviera, Rhypsalis. 

Schaduw
Heb je helemaal geen zonnestraal naar binnen? Dan staat het raam op het Noorden – er zijn zeker wel planten die hier van houden. In de jungle worden veel planten bedekt die een hoog bladeren dek, dus er leven veel planten zonder zonnestralen ook heel goed in de natuur. Bekende kamerplanten zijn Calathea (snakeplant), Marantha, Varens, Spiderplant (Cholophythum).     

Denk niet dat je nu een schaduwplant niet in huis kan nemen als je woonkamer op het Zuiden staat. Je kunt altijd een plant iets verder uit het raam zetten, zo verminder je ook de lichtintensiteit.

Overige verzorgingtips
Met alleen licht ben je er ook nog niet, houdt onze blog in de gaten. Volgende week geven we tips over de hoeveelheid water voor je planten.


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd